Рекордно количество незаконно оръжие беше разкрито при две отделни акции на спецполицаите. Намереният боен арсенал е способен да въоръжи няколко роти. Арестувани са общо 8 души. В хода на проверката стана ясно, че част от автоматите, картечниците и пистолетите са изнасяни нелегално от завод "Арсенал" в Казанлък.

Близо 11 хиляди души работят в казанлъшката оръжейница, а от ръководството на "Арсенал" казаха, че все още няма никакво запитване към тях експерти да проверят произхода на изделията, съобщи Нова телевизия.

"Всяко изделие, произвеждано тук, е със сериен номер. Това означава, че всяко от заловените оръжия може да бъде проследено, ако е произведено тук", твърдят от ръководството.

От дълги години в Казанлък не се произвеждат автомати "Калашников". Въпреки това от завода са готови да съдействат по всякакъв начин, за да се уточни как и къде са били произведени намерените оръжия.

Дружеството е частно, мерките за сигурност са на световно ниво и изнасянето на оръжие е по-скоро невъзможно. Официално становище на ръководството на компанията обаче ще има, когато нейни експерти проверят дали заловените оръжия са правени в Казанлък.

"По време на стрелбата в зала "Батаклан" във Франция се появиха много статии в големи медии, че оръжието на терористичната атака е от България и е било произведено в "Арсенал". Оказа се, че връзката е доста по-дълга и това бяха обезопасени калашници, които не могат да стрелят с бойни патрони. Впоследствие този тип оръжия могат да бъдат възстановени за употреба като бойни. Има такава версия, но тя трябва да бъде коментирана от експертите, аз мисля, че има изнасяне на части от казанлъшкия завод, съдейки по намерените части и хората, които са арестувани", коментира Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията.

"Вчера беше проведена една перфектна операция на ГДБОП. Тук става дума за един огромен обем от информация, който няма да бъде разкрит в момента, още повече, че има риск за хората, които са участвали в операцията", заяви Кирил Радев, бивш директор на Службата за борба с организираната престъпност.