Идват празници, стотици хиляди българи ще тръгнат на път, а точно това е златното време на апашите, специализирали се в кражби от домовете ни. Както всяка година при всеки празник, се очаква бум на разбитите апартаменти и откраднатите вещи.

"Крадците има как да разберат кога няма да бъдем у дома. Подходът е един и същ - наблюдение, проверка, а след това влизане. Те могат да ни проследят какъв е ритъмът на нашия живот. В същото време няма как да разберем, че ни следят. Често и Facebook ни издава, че не сме си вкъщи. Това може да се използва от крадците", казва експертът по охрана Ивайло Христов пред телевизия "България он ер".

По думите му ако искаме да защитим дома си, то това не трябва и няма как да стане в последния момент.

"Трябва правилно да подберем охранителна фирма. Тя ни дава необходимото спокойствие, да знаем, че ако има проблем на адреса, то някой ще се яви веднага. Другото е правилният подбор на техниката - самата алармена система", допълни още специалистът.

Христов обясни, че е доста трудно вече да се хващат крадците на място, защото един обир тече около една минута - през това време те влизат в помещението, задействат алармената система, пребъркват всичко и излизат.