Черният джип, който бе открит опожарен в пернишки квартал след обира на близо един милион лева от инкасо автомобил, може да е един от откраднатите преди дни в Сапарева баня. Това е една от версиите, по които работят криминалистите.

В сряда миналата седмица през нощта бяха откраднати джиповете "Мицубиши" на фермера Николай Михалков и "Нисан" на приятеля му Радослав Кюнчарски.

"Джипът е на стойност 6000-7000 лв. - разказва пред "Струма" Николай Михалков. - Бях го паркирал в двора на фермата. В нощта на кражбата там нямаше никого, когато отидох сутринта, го нямаше. Веднага се обадих в полицията и обявих, че е откраднат. Пристигнаха криминалисти и търсиха отпечатъци от гумите на джипа и други доказателства. В същата нощ е откраднат и джипът на моя приятел Радослав Кюнчарски. Той е бил паркиран пред дома му."

"Двата джипа са обявени за издирване. Хора от Сапарева баня ми съобщиха, че са видели следи от два джипа в посока село Яребковица. Не мога да кажа кои са крадците. Не дължа на никого нищо, а имам да вземам. Нагърбил съм се с фермерство и нямам време за други неща. Отглеждам 150 говеда и сея 3000 дка есенни култури, за да изхранвам животните. Имам още едни джип и с него ще си върша работата. Само семейството ми да са живи и здрави. Пари се изкарват. Ще продам 5 телета и ще си купя друг джип", заяви Николай Михалков.

"10-ина души се събрахме и търсихме джиповете в гората край Яребковица и на пътя за язовир "Студена", който води до Перник. Джипът ми беше паркиран в мой имот в близост до детската градина в Сапарева баня. Там имам и други автомобили. Аз живея при минералната баня, в другия край на града. Установих, че джипът ми "Нисан" е откраднат, и се организирахме с Ники Михалков и приятели да ги издирваме, но безуспешно", обясни Кюнчарски.

В Сапарева баня още в петък се коментираше, че автокрадци от Перник или София са задигнали возилата, тъй като са хванали по коларски път за село Яребковица.

Оттам имало път през язовир "Студена" до Перник.

Още в петък, часове след обира на инкасо автомобила в Перник, криминалисти работят по версията, че задигнатите от Сапарева баня два джипа са използвани от обирджиите. И двата джипа са черни. Откритият след обира опожарен в пернишки квартал край АМ "Струма" джип е черен на цвят.

В петък след обира полиция и жандармерия окупираха Дупница и изходите на града в посока София при село Пиперево. Силно присъствие на жандармерията имало в Сапарева баня. Спирани са всички коли за проверка на документите на пътниците и автомобилите.

В полицията в Дупница са викани и двамата собственици на откраднатите в Сапарева баня джипове, както и лица от криминалния контингент в Дупнишко и Сапаревобанско, за да дадат обяснения.

Джипът на Михалков е откраднал от двора на бившето ТКЗС край квартал "Гюргево" на Сапарева баня. Наблизо е и офисът на фирмата на покойния кмет Сашо Иванов. От там крадци задигнали 10 000 лв., които са били оставени в каса, а ключът от нея - в чекмедже. По същото време е претарашен и дърводелски цех, собственост на кандидата за общински съветник Калоян Бояджиев. От там е задигната скъпа техника.

Два дни преди кражбата на двата джипа било откраднато "Ауди" на украински граждани. То било паркирано пред къща за гости в курортния град.