Съдът остави в ареста двама от задържаните трафиканти, изнасяли оръжия и дрога към Европа. Един от тримата арестувани е освободен да се лекува под домашен арест, съобщават от Специализираната прокуратура. 

На 18 септември 2019 г. следобед бе поискано постоянно задържане на мъжете, обвинени за участие в организирана престъпна група за трафик на оръжия и наркотици от България към Англия. Съдът уважи изцяло исканията на прокуратурата и определи най-тежката мярка "Задържане под стража" за ръководителя на групата - британски гражданин, и за един от участниците.

За третия участник в групата обвинението поиска "Домашен арест" заради тежко здравословно състояние и съдът прие изложените мотиви.

Тримата бяха задържани на 17 септември 2019 г. в София и в с. Бистрица при съвместни действия по разследването на Специализираната прокуратура и ГДБОП.

По същото време в Англия бяха арестувани други трима британски граждани, свързани с престъпната група, действаща на българска територия. Съвместните действия на българските и британските полицейски и съдебни органи бяха съгласувани. При неутрализирането на групата в България на 17 септември 2019 г. бяха иззети 53 пистолета със заличени номера (повечето от марките "Глок" и "Макаров"), заглушители за много от тях, над 2000 патрона, бронежилетки, както и около 80 кг хероин в разфасовки от по 500 г. Те били пакетирани в кашони като колетни пратки и задържани от разследващите по време на товаренето им, преди да поемат към Англия.

Основният начин на трафика на оръжие и наркотици е бил чрез пратки по куриерски фирми. По време на полицейската операция в Англия също са задържани оръжия и наркотици от предишна пратка. Основна насока в по-нататъшното разследване в България ще бъде разкриването на произхода на иззетите оръжия и наркотици.

Продължава работата на българските служби съвместно с английските им колеги във връзка с мащабната операция срещу престъпната група, занимавала се с трафик на оръжие, каза във Варна министърът на вътрешните работи Младен Маринов. Той посочи, че с удара по бандата е пресечен много сериозен канал за доставки на солидно количество оръжие, заглушители, както и за внушителни количества хероин, предназначени за Обединеното кралство.