Норвежката полиция заяви, че е арестувала въоръжен мъж и жена във връзка с кражбата на линейка, врязала се в няколко души в столицата Осло, предаде ДПА и БТА.

Никой не е пострадал сериозно и по първоначални данни няма признаци случаят да е свързан с тероризъм, заяви полицията в Осло в Туитър.


Ерик Хествик, който оглави операцията за арестуването на двамата, заяви, че и мъжът, и жената са познати на полицията. След като линейката е спряна в района на Осло Турсхоф, са иззети две огнестрелни оръжия - пушка и полуавтоматично оръжие.

Жената, която няколко часа след случката се укриваше, имала вид на употребила наркотици.

Заподозреният мъж е 32-годишен норвежец. Още се е намирал в линейката, когато е бил арестуван. Той е заподозрян за опит за убийство, заяви заместник-началникът на полицията в Осло Йохан Фредериксен.

Линейката ударила детска количка със 7-месечни близнаци в нея, които са откарани в болница заедно с жената, която бутала количката. Близнаците са с леки наранявания.

Възрастна двойка съпрузи също е откарана в болница с леки наранявания. Не става ясно дали са ударени от линейката или са пострадали при опит да се махнат от пътя й. Хествик заяви, че във връзка с ареста са произведени няколко изстрела, но заподозреният мъж не е улучен и не е тежко пострадал.

Според очевидци полицията стреляла в гумите на линейката, а полицейски автомобили се опитали да й направят таран.

Инцидентът започнал след сигнал за автомобилна катастрофа, подаден към 12.30 ч. по обяд местно време. След това изпратената на местопроизшествието линейка е била открадната. "Линейката е била похитена. Тримата души екип, които били в нея, са невредими, но, разбира се, са в шок от случилото се", каза говорител на Университетската болница в Осло пред агенция НТБ.

Полицията е проследила линейката чрез джипиес и след това е разположила блокади, за да й препречи пътя.