Двама арменски граждани със статут на постоянно пребиваващи в България са задържани и обвинени за опита за убийство на 33-годишния охранител в Пловдив, съобщиха от Окръжната прокуратура.

Младият мъж бе прострелян в пловдивския кв. "Кършияка" на 29 юли. Тогава двама маскирани мъже откриха стрелба по него, но не успяха да го убият. Пловдивчанинът сам подал сигнал в полицията, след което бил откаран в болница с няколко куршума в краката. Няма опасност за живота му.

Веднага са предприети издирвателни действия и стрелците са задържани. Те са на 28 и 30 години, като стрелецът е по-младият. Двамата арменци са обвинени в опит за предумишлено убийство.

Той е бил извършен след множество действия по приготовлението му, включително набавяне на оръжие, установяване местоживеенето, навиците и маршрутите на простреляния мъж, набавяне на средства за маскиране, оставяне на телефоните на обвиняемите на значително разстояние от мястото на престъплението, придвижване с автомобил до мястото на стрелбата и незабавно оттегляне оттам по същия начин, уточниха от прокуратурата.

Чужденците са задържани за срок от 72 часа с постановление на наблюдаващия прокурор, в рамките на които ще бъде внесено искане в Окръжния съд в Пловдив за вземане спрямо тях на мярка за неотклонение „Задържане под стража”.

Арменците са криминално проявени и осъждани. Единият има три присъди - за нанасяне на телесни повреди и хулиганство, като престъплението, в което понастоящем е обвинен, е извършено в изпитателния срок на условното му осъждане. Другият е осъждан един път за притежание на наркотични вещества, като настоящото му деяние също е в изпитателния срок на условното му осъждане.

Предвиденото от закона наказание за извършения предумишлен опит за убийство е лишаване от свобода от 15 до 20 години, доживотен затвор и доживотен затвор без замяна.

Разследването е в активна фаза, като са извършени огледи, разпитани са свидетели, назначени са експертизи.