Състав на Окръжния съд в Бургас остави за постоянно остава в ареста шофьора, който под влияние на метамфетамини блъсна 13 коли в в Айтос, уби 28-годишна жена и рани шестима души, сред които друга млада жена, родила три дни преди катастрофата.

В съдебната зала стана ясно, че в портфейла с личните документи на 51-годишния Кольо Иванов, намерен в кабината на товарния автомобил, е открит плик с метамфетамини. Това съобщи окръжният прокурор на Бургас Георги Чинев, който наблюдава делото. Както вече стана ясно, самият тираджия е управлявал под въздействието на такава дрога.

"Обвиняемият е знаел, че поема управление и то на тежкотоварна машина след употреба на наркотични вещества, което показва, че той е склонен да погазва правовия ред", изтъкна още прокурор Чинев.

"Не знаехме за наличие на наркотик в тира, но това все още нищо не доказва", коментира обаче адвокатът на Иванов - Бойчо Боев.

Според защитата причината за инцидента е техническа неизправност на камиона.

"Много е важно за спирачките, защото ако няма и наркотик и спирачките са отказали става случайно събитие , което той не е искал и става квалификацията съвсем друга, може и условна присъда да се изкара“, каза още Боев.

Адвокатът твърди, че по свидетелски показания тежката машина се е движела с около 40 км/ч. Очаква се автотехническа експертиза да докаже това. Според разследването камионът се е движил претоварен с общ тонаж 45 тона при допустими 38.

Снимка: Булфото

Освен това справка е установила, че Иванов е системен нарушител на правилата за движение по пътищата, въпреки, че притежава категория за професионален шофьор и осъществява превоз на товари. Държавното обвинение настоя за налагане на най-тежката мярка за неотклонение "Задържане под стража", тъй като става дума за деяние квалифицирано като особено тежък случай - причиняване на смърт по непредпазливост на 1 лице и нанасяне на средни телесни повреди на трима души след употреба на наркотични вещества. Законът предвижда за това престъпление лишаване от свобода от 5 до 20 години. 

Защитата пък поиска Иванов да бъде пуснат под домашен арест и да му бъде поставена електронна гривна за проследяване. Самият обвиняем пък каза, че няма намерение да се укрива, тъй като има 13-годишна дъщеря, която трябвало да изучи. Съдът обаче не го освободи.

Все пак решението може да бъде обжалвано пред Апелативния съд в седемдневен срок.