От началото на тази година мигрантският натиск у нас се е увеличил с 40 процента спрямо миналата година, която беше рекордна. Това каза служебният министър на вътрешните работи Иван Демерджиев в "Неделя 150" по БНР

По думите на министъра този натиск се засилва в цяла Европа, като на изключително изпитание са подложени и Гърция и Италия. Радостно е, че най-после Европейската комисия предприема мерки, както и че България е във фокуса им. До седмици ще започне осъществяването на проект, в рамките на който се предвижда техническо обезпечаване на 110 км, които не са били обезпечени по никакъв начин за десет години, посочи още той. Предвижда се връщането на щатове на "Гранична полиция", които са били намалени с 2000 през тези десет години, в които натискът е нараствал, добави министър Демерджиев. Вече са възстановени 453 щата, от които 63 служители вече са обучени и работят, отбеляза Демерджиев. 

Имаме обещание от ЕК да ни бъдат осигурени автомобили, както и летателни апарати за наблюдение на граничната зона. Това ще подобри нашето противодействие, каза още той и благодари на Министерството на отбраната за допълнителното осигуряване на хора за опазване на границата на страната.

Министър Демерджиев припомни, че мигранти са преминавали безпрепятствено през границата на страната. По думите му никой не е полагал усилия на територията на страната да им противодейства. Не можем да продължим такъв тип политика, защото това е една от причините да има резерви по отношение на приемането ни в Шенген, добави той. 

Наказанията за хората, които се занимават с "каналджийство", са ниски, а плащанията да се придвижи мигрант от Турция до Европа са няколко хиляди евро, което привлича все повече "каналджии", каза още министър Демерджиев. Той посочи, че вече се работи в тясно сътрудничество с Турция, както и с държави от ЕС, с които са проведени няколко акции. 

Акция с Турция е била насочена срещу 118 души, занимаващи се с "каналджийство", като данните са подадени от България. По предварителни данни 74 от организаторите са задържани на територията на пет провинции. "Каналджийската" мрежа действа на територията на цяла Европа, няма незасегната държава, каза още министър Демерджиев. 

Това са границите на България и всяка отговорна политическа сила трябва да помага те да бъдат опазени. Имахме такива обещания, но е разочароващо, че в предходното Народно събрание не намериха сили да гласуват и да ни дадат още един инструмент, с който да може да се борим с това явление доста по-успешно, коментира министър Демерджиев проблема с ниските наказания за задържаните за "каналджийство". В Гърция наказанията са десетки години, даде за пример той. За да спре "каналджийството", трябват законодателни промени и ако тези престъпления се третират като тежки, имаме възможност да ползваме много по-широк спектър от разузнавателни средства при тяхното разследване. По-сериозните наказания ще имат възпиращ ефект, увери той

За проверките на Северната скоростна тангента

Министърът обобщи, че на много места има неспазване на технологичните норми, материалът е със съмнителни качества и се правят проверки "дали се влага такъв, който по принцип не трябва де се влага". Според Демерджиев "фактът, че има некачествени участъци, говори сам по себе си".

Водим проверки по линия на това дали е извършено престъпление, има вече досъдебни производства, допълни министър Демерджиев. По думите му проверките и производствата са по реда на НПК. Министърът посочи, че очаква утре да му бъдат докладвани всички висящи проверки и досъдебни производства и в зависимост от етапа, в който се намират, ще се прецени кога ще се оповестят резултатите.

В отговор на въпрос срещу кого са досъдебните производства министър Демерджиев отказа коментар, за да не пречи на разследванията. 

Асфалтовите ядки, които показа регионалният министър Иван Шишков, нямат нужда от по-сериозно изследване, коментира още вътрешният министър. "Те сами показват и е ясно, че има вложени по-малко материали, има и съмнения, че на места пътното платно е по-тясно, отколкото трябва да бъде, има и места с монтирани съоръжения, за които няма издадени разрешения", добави той. 

"Част от водените у нас производства за корупция сред политически фигури са под наблюдение на Европейската прокуратура, което означава злоупотреба с европейски средства. Част от проблемите, които констатираме по пътищата (пътните настилки - б.р.) също са в тази графа. Една част от проверките, които извършваме, ще бъдат докладвани на българската прокуратура, а друга - на европейската. Спектърът е доста широк - не говорим за политици от една политическа сила. Най-коректно е да бъдат обявени самите обвинителни актове, когато се внасят в съда. Ще има изненада при съобщаването на имената", коментира още Демерджиев. 

За предстоящите избори

Относно започналата предизборна кампания за вота на 2 април, вътрешният министър каза:

"Хартиената бюлетина вдигна интереса на лицата, които контролират вота, т. нар. корпоративен вот. Има първите производства, които са образувани. Анализирали сме рисковите секции, анализирали сме слабостите при провеждането на предходните избори. Сега сме се подготвили. Това ще даде по-добри резултати".

Следим лица от криминалния контингент, които по време на избори се насочват към купуване на гласове и следим практиките по "корпоративния" вот. За съжаление, хартиената бюлетина вдигна интереса на тези лица, защото позволява да се провери начина, по който човек е гласувал, посочи още той. Вече има образувани досъдебни производства. Не са малко тези рискови секции, каза още той и посочи, че това предполага потенциална възможност там да се реализират практики за купуване на гласове.

Сега имаме по-сериозна работа, защото вече сме анализирали слабостите от предходните избори, допълни министър Демерджиев. По думите му оперативната работа във всички структури на МВР е завишена.