Иранската банка "Мели" - най-голямата банкова институция в страната, съобщи днес за зрелищен обир в един от най-големите си клонове в Техеран, където са били разбити повече от 160 сейфа, предаде Франс прес.

Крадците използвали отбелязването на националния празник в неделя, за да проникнат в клона на банката на една от главните улици в столицата и да разбият 168 сейфа, посочва банката, без да уточни каква е откраднатата сума.

Според информационна агенция Фарс крадците са разбили ключалката на задната вход на банката, минавайки през паркинга, а после са излезли през същата врата, като са я затворили след себе си.

Полицията опроверга съобщение в местни медии, че алармата се е задействала, за да предупреди управителя на клона, но той не е реагирал, тъй като е имало няколко случая на фалшива тревога в миналото.

Случаят породи коментари в социалните мрежи, в които се говори за кражба с безпрецедентни мащаби, която "напомня за холивудски филм". Според някои интернет потребители засегнати са били "около хиляда сейфа" и е било откраднато "оборудване от залата със сървърите и центъра за наблюдение" на банката.

Според държавната осведомителна агенция Иран, която се позовава на криминалната полиция в Техеран, няколко служители се разследват "за небрежност".

Банката увери, че "се ангажира да компенсира изцяло загубите, понесени от собствениците на сейфове".