Албанската полиция задържа 4-ма души и разпита 40 други късно във вторник, след като крадци задигнаха милиони евро от самолет на Австрийските авиолинии, като при обира бе убит един от тях, предаде АФП.

Въоръжени мъже проникнаха по-рано през деня на летището на Тирана и откраднали парите, които трябвало да бъдат транспортирани до банка във Виена, съобщи полицията.

Обирджиите проникнали на международното летище "Майка Тереза" през вход, използван от противопожарната служба.

Полицията съобщи, че трима души с маски и във военни униформи заплашили с оръжие служители, качващи багажа на самолета, преди да се доберат до пратката и да избягат с парите. По това време всички пътници са били на борда. Никой от тях не е бил застрашен в нито един момент, уточняват медиите.

Полицията погнала крадците, като при преследването и престрелката един от тях бил убит. Според местни медии у мъртвия мъж имало оръжие, граната и пълнители. Елитни полицейски части, подпомагани от хеликоптер, продължили да преследват още най-малко трима от неговите съучастници.

Местните власти потвърдиха, че са откраднати пари, но не уточни сумата. Първоначални сведения сочеха, че са били задигнати 2,5 млн. евро, но според местни медии сумата може да е била 5 пъти по-голяма.

Албанската телевизия ОРА ТВ предаде, че убитият е идентифициран като Адмир Муратай. Той е бил издирван за три банкови обира в Албания. Телевизия СиЕнЕн-Грийс съобщи, че през 2013 г. той е избягал от затвора в Трикала, където изтърпявал присъда за множество обири. Албанската полиция засега не е потвърдила самоличността на мъжа в изчакване на резултатите от ДНК-анализа.

Говорителка на Австрийските авиолинии заяви, че обирът станал докато пратката с пари се товарела на самолета. По това време качването в самолета започвало, но по думите ѝ екипажът и пътниците не са били изложени на опасност. Полетът бил забавен с 3 часа. А като предпазна мярка авиокомпанията повече няма да превозва пари от Тирана до Виена.

Базирани в Албания чуждестранни банки прехвърлят по въздух твърда валута през летището в Тирана към Виена, защото албанската централна банка не приема депозитите им в твърда валута.

Паричните пратки са ставали обект на кражба и в миналото, веднъж на летището и два пъти на пътя, водещ към аерогарата. Полицията възстанови част от парите от последния обир, след като ги намери скрити под земята в тенджери под налягане.