Районна прокуратура задържа четирима души от Плевен за изнудване на ученици. Децата са били жертви на рекет, побоища, заплахи с оръжие и събиране на такса "спокойствие".

В хода на разследването по досъдебното производство са събрани достатъчно доказателства за самоличността на извършителите - В.С.К. /20 г./, И.Д.М. /19 г./, Г.С.К. /24 г./ и М.Р.К. /19 г./, всичките от Плевен. Те са привлечени като обвиняеми и с постановление на наблюдаващия прокурор са задържани за срок до 72 часа. Предстои да бъдат внесени искания в Районния съд за налагане на най-тежката мярка за неотклонение "задържане под стража", съобщиха от прокуратурата.

Досъдебното производство е образувано за престъпление на 5 март в Районната прокуратура по постъпил сигнал за осъществяван системен тормоз над ученици от плевенски училища.

Първоначалната информация навеждаше, че деянието е извършено също от ненавършили пълнолетие лица, но събраните доказателства установиха, че и четиримата участници в престъпленията са пълнолетни, съобщи прокурор Матеева.

Ако извършеното престъпление се докаже в съда, наказанието е "лишаване от свобода" от една до шест години, глоба от 1000 до 3000 лв., и конфискация на една втора от имуществото на извършителя, поясни тя. Разследването продължава.

Историята стана известна миналата седмица. Децата, които са системно обирани и тормозени, са пазели в тайна от своите родители случващото им се до момента, в който майка на едно от момчетата разбира за тормоза над сина й и историята се разплита. Тя разбира, че това се случва със сина ѝ в продължение на повече от 2 месеца. Майката публикува апел в социалните мрежи, на който откликват още пострадали родители. След като тези случаите стават публични родители от квартала започват да разпитват децата си.

Баща на едно от децата разбира, че синът му е крил 2 години за тормоза: "Тези 2 години е премълчавал защото е имало доста тежки сцени - хладно оръжие и боксове. По този начин извличат солидна парична сума", споделя той.

"Реално през януари научих, че е бил обект на систематичен тормоз и рекет, като общо са му взети над 80 лв. чрез 4-5 случая. Първо беше подложен на грабеж, беше му взет часовникът. Сподели ми, че вече психически не издържа на този тормоз", разказва бащата на друго потърпевшо дете.