Бургаската телевизия Канал О е запечатана от ГДБОП заради разследване за престъпление срещу интелектуалната собственост. Това съобщи на извънреден брифинг прокурор Йовита Григорова от Апелативна прокуратура в морския град. По думите й има щети за няколко милиона лева. А акцията се извършва с подкрепата и под наблюдението на Европол, НАП и Комисията за регулиране на съобщенията.

Според Григорова има нарушения на авторските права при продължаваща престъпна дейност. Днес от офиса на телевизията са иззети документи и компютърни конфигурации. Възможно е след проверката обвинението да бъде преквалифицирано.

Прокурорът от Апелативна прокуратура каза още, че през миналата година в Районна прокуратура са постъпвали сигнали от физически лица и представители на търговски дружества за това, че през мобилно приложение на две дружества на кабелна телевизия са били излъчвани множество чужди обекти на авторски и сродни права, телевизионни програми, без необходимото по закон съгласие на притежателите на това право. Сигнали е имало и от две национални телевизии. При проверките по сигнали миналата година нарушения не са открити. Ставало въпрос за две национални телевизии. В края на септември 2018 г. при Районна прокуратура-Бургас е образувано досъдебно производство за извършено престъпление от общ характер - против интелектуалната собственост. Предвид продължаващата престъпна дейност и след надлежно решение на Районен съд Бургас е престъпено към действие за незабавно преустановяване на тази дейност и са извършени действия по претърсване и изземване от централен офис и абонатна станция за изземване на предмети, писмени документи и компютърни конфигурации, които имат значение за делото, добави Григорова. Тези действия са извършени под наблюдението на районен прокурор, в присъствието на служители от "Киберсигурност" към ГДБОП, Европол, НАП и Комисията за регулиране на съобщенията.

Налице са доказателства за причинени значителни финансови щети в размер на няколко милиона лева, заяви прокурор Йовита Григорова.

Собственикът на телевизията Георги Стоянов заяви пред "24 часа" на конференция на електронните и кабелни оператори в Ловеч, става въпрос за подадени сигнали от бТВ и Нова.

"Двете телевизии са регистрирани като "масткери" към СЕМ, което означава задължително разпространение по всички платформи. Самият факт, че "задължава", означава, че това е безплатно, иначе никой не може да ни принуди да излъчваме срещу заплащане. Утре някой може да поиска 100 млн. лв.", бе коментарът на Георги Стоянов. Според него абонатите на малките телевизии щели да се пренасочат към по-големите оператори.

Европол, съвместно с българските власти, провеждат акция срещу кабелното пиратство. ГДБОП и жандармерията, съвместно с 4 окръжни прокуратури - в Бургас, Благоевград, Петрич и Кърджали, проверяват офиси на местни кабелни оператори. Разследването е срещу укриването на абонати и нелегално разпространение на видеосъдържание.

Снимка: Булфото