Убитият беглец от Софийския затвор Владимир Пелов на младини искал да стане ветеринар. Изкарал шестица на кандидатстудентския изпит, но не го приели заради ниска диплома от училище - това разказа брат му Стефан пред Нова телевизия.

Владимир е 6 години по-малък от брат си и мечтаел да стане като него - ветеринарен лекар. През 1994 година кандидатствал в Стара Загора, но не успял да влезе въпреки отличната оценка. Разочарование от системата ли кара един умен младеж да се превърне в един от най-опасните бегълци от правосъдие, пита се сега брат му.

"Не знам дали аз изпуснах него или той пусна мен", каза Стефан, според когото, ако Владимир тогава беше станал студент, може би нямаше да стане престъпник.

Преди няколко години Владимир Пелов се прочу, след като, докато излежаваше присъда в затвора, кандидатска Екология в Софийския университет и получи най-високата оценка - 5,88, пишейки по темата "Реализация на генетичната информация".

Братът на убития рецидивист реши да застане пред медиите и за разкаже повече за него

Снимка: bTV

"Ако брат ми беше в затвора, нямаше да бъде убит, нито да убие друг човек. Ако Марио Панчев беше задържан и вкаран в затвора за притежание на огнестрелно оръжие, след като е хванат с оръжие на магистралата, той щеше да е жив. Ако Марио беше в ареста, докато брат ми е на свобода, нямаше да има разстрели", убеден е той, след като простреляният от Владимир Пелов почина няколко дни по-късно.

Преди години Владимир споделил на брат си, че Марио, с когото някога били приятели, му е правил злини - лъгал пред съда, че той е правил престъпления. Именно това се смята за мотив на Пелов да причака съгражданина си в Ботевград и да убие - предполагал, че ще го издаде на полицията. Бившият вътрешен министър Румен Петков вече заяви директно, че Панчев е бил информатор на МВР, макар оттам да отрекоха това.

Усеща се напрежение между приближените на Панчев и кръга около брат ми, каза още Стефан Пелов пред bTV.

"Иска ми се да се потуши напрежението между двете групи - на Марио ромите и на брат ми. Затова полицията трябва да каже истината. Усеща се това напрежение", смята Стефан.

Според него стрелбата е била предотвратима.

Ветеринарният лекар каза още, че брат му не е търсил контакт с него, докато се е укривал. Разбрал, че той е бил в Ботевград часове след престрелката.

"Даже бях учуден, че е в града. Всички коментираха, че е далеч", каза още Стефан.