Щетите от посегателството в резерват "Сребърна", при което бяха откраднати част от камерите за видеонаблюдение, са на стойност към 5000 лв.

Кражбата е установена на 8 февруари.

"Цялата система за видеонаблюдение с многоцелева функция, някои от целите са наблюдение на биологичното разнообразие на птиците. Тези, които са откраднати, са с цел наблюдение на техническата инфраструктура и охранителна цел", каза експертът от РИОСВ - Русе Момчил Петров по NOVA.

Петров обясни, че в началото на месец януари камерата е записала влизане на ловци в резервата, като в следствие на това им е било издадено наказателно постановление.

"Дни преди да бъдат откраднати камерите, получихме две от съдебните решения, с които се потвърждават глобите, наложени на двама от ловците", заяви Момчил Петров.

Петров добави, че това е единствената гнездова колония на къдроглавия пеликан, които са приблизително 70 двойки. На пеликаните не е посегнато, но други птици са ставали обект на бракониерски посегателства.

"Камерите и записващите устройства са откраднати. Не съм учил криминалистика, но твърде голямо съвпадение е, че няколко дни, след като са поставени съдебните решения, точно тези камери, послужили за регистриране на нарушенията, изчезват", заяви експертът от РИОСВ - Русе.

Най-вероятно причината да бъдат откраднати камерите са бракониерски набези в района на резервата.