Близо 20 кг хероин задържаха митнически служители на МП Капитан Андреево. Наркотикът е бил открит на 19 август 2019 г.при съвместна акция на митнически служители от Митнически пункт Капитан Андреево, Главна дирекция "Митническо разузнаване и разследване" и служители от Регионалното звено "БОП" - Хасково и ОД на МВР-Хасково, под надзора на Окръжна прокуратура-Хасково, съобщиха днес от Агенция "Митници".

Наркотичното вещество е намерено в естествени кухини във вратите на автомобил, марка "Опел Зафира", с немска регистрация, управляван от немския гражданин В.Р. Мъжът пристигнал на граничния пункт вечерта на 19 август 2019 г., на влизане от Турция. При щателна митническа проверка, в една от задните врати на автомобила и под кората на вратата на багажника, са открити общо 38 пакета, обвити с бежово тиксо. Те съдържали бежово прахообразно вещество, което при полеви наркотест реагирало на хероин.

На 24 август 2019 г., като съпричастен към трафика е задържан и Р.Г., турски гражданин. Общото количество на иззетото наркотично вещество е 19.820 кг /19 820 грама/. По цени на съдопроизводството хероинът се оценява на 1 288 300 лева.

Окръжна прокуратура-Хасково привлече като обвиняем В.Р., на 56 г., немски гражданин, за това, че на 19.08.2019 г., през ГКПП-Капитан Андреево, в съучастие като извършител, без надлежно разрешително, пренесъл през границата на страната, от Турция в  България, високорисково наркотично вещество - хероин , с общо тегло 19 820 грама на обща стойност 1 288 300 лева, като предмета на контрабандата е в особено големи размери и случая е особено тежък. Към наказателна отговорност като помагач е привлечен и Р.Г., на 42 г., турски гражданин.

С определение на Окръжен съд-Хасково, от 23 август 2019 г., спрямо В.Р. е взета мярка за неотклонение "задържане под стража" . Днес, 28 август 2019 г., Окръжна прокуратура-Хасково внесе искане в съда за определяне на мярка за неотклонение "задържане под стража" и спрямо турския гражданин.

Преди около месец на съвместен брифинг ръководствата на ОД на МВР-Хасково, Агенция "Митници" и Окръжна прокуратура - Хасково отчетоха поредица от успешни акции, при които след разкриване на наркотичното вещество на митническия пункт, се провеждат оперативни действия, водещи до разкриване на получателя на пратката.

Снимка: Агенция Митници