Бивш капитан от "зелените барети" - елитно звено на американските специални части, се призна за виновен в шпионаж в полза на Русия, съобщи американското министерство на правосъдието, цитирано от Франс прес.

Присъдата срещу 45-годишният Питър Рафаел Дзибински Дебинс се очаква да бъде прочетена на 26 февруари 2021 г. и да бъде доживотна.

Дебинс призна, че е предал доверието на тази страна и е предоставял чувствителна информация за националната сигурност на руснаците, се казва в съобщение на зам.-министъра на правосъдието Джон Димърс.

Дебинс, който е роден в САЩ от майка рускиня, е бил вербуван от Москва още преди да влезе в армията, смята американското правосъдие.

През 1997 г. Дебинс получава кодово име от агентите на руското разузнаване и подписва документ, удостоверяващ, че желае да служи на Русия, според американското министерство на правосъдието.

По-късно Дебинс бил насърчен да се присъедини към американските специални части, в които получава чин капитан.

Според американското правосъдие, бившият офицер от специалните части е виновен в предоставянето на поверителна информация на Русия.

Той дал на агенти на руското разузнаване имената на свои колеги от специалните части и информация за тях, за да могат руските агенти да преценят дали да търсят контакт с тях, ако сметнат, че те са готови да сътрудничат на руското разузнаване.

Според обвинителния акт, бившата "зелена барета" Дебинс е бил на служба в Германия, после в Азербайджан и е имал високо ниво на достъп до класифицирана информация.

Последният му контакт с Русия, споменат в обвинителния акт, е от 2011 г.