Мъж, въоръжен с керамичен нож, е нападнал полицаи в префектурата на Париж. Той е атакувал петима души, четирима са загинали, съобщава БТА. Нападателят е застрелян в двора на префектурата от полицай.

Загинала е полицайка и трима нейни колеги. 

Вероятно става дума за уреждане на лични сметки, а не за тероризъм, съобщават от полицията.  Нападателят е влетял в Дирекцията на разузнаването на префектурата на полицията в Париж, съобщи в. "Фигаро". Той е неин бивш административен служител в същата дирекция. 

"Наша колежка почина от раните си при нападение с нож. Друг колега е в състояние на шок. Извършителят на нападението бе застрелян от друг наш колега", съобщи местният ръководител на полицейския синдикат "Алианс" Лоик Травер, цитиран от Ройтерс.

Полицейската префектура засега не споменава версия за терористично нападение. Според полицейски източник може да става дума за разчистване на сметки в интимни взаимоотношения. Няма сведения за друг нападател.

Снимка: БТА/AP

Близката метростанция бе затворена, а районът около префектурата на парижката полиция, в историческия център на френската столица, отцепен.

Вътрешният министър Кристоф Кастанер, който трябваше да посети Турция, отложи визитата си и посети мястото на нападението.

По-късно френският президент Еманюел Макрон отиде в полицейската префектура на Париж, където се разигра трагедията.

Елисейският дворец каза, че държавният глава иска да направи жест на солидарност и подкрепа за всички служители в полицията. В префектурата отидоха също премиерът Едуар Филип, вътрешният министър Кристоф Кастанер и столичният прокурор. Парижкият кмет Ан Идалго изрази в "Туитър" съболезнования към роднините на загиналите

Полицейският синдикат съобщи, че нападенията са започнали в канцелария и са продължили на други места в голямата сграда, разположена срещу катедралата "Нотр дам". Не е известен мотивът на извършителя, който досега не е имал проблеми с колегите си, каза Лоик Травер от синдиката.

Телевизия Бе Еф Ем също цитира източник от полицейския профсъюз, според когото нападателят е бил глухоням и е работел като електронен инженер в разузнавателния департамент на префектурата, но не е бил с полицейски чин. По данни на телевизията убийствата на четиримата - трима мъже и една жена - са били извършени с "голям керамичен нож", който бил внесен безпрепятствено в префектурата. Нападателят е имал над 20 години стаж в префектурата.

Около сградата е създаден периметър за сигурност, мостът "Сен Мишел" е затворен, а на острова Сите, където е полицейското управление, има засилено полицейско присъствие.