Дързък обир беше извършен в Националната хематология. Професионалисти са разбили болничната аптека и са откраднали експериментални лекарства за хиляди левове.

Рано тази сутрин фармацевтите от Националната болница по хематология откриват, че в склада, в който се съхраняват лекарствата с клинични проучвания, липсват над 30 кутии с експериментални медикаменти, които са се съхранявали в тези хладилници, които са вече почти празни.

Според информация на bTV обирджиите са били повече от двама, като са действали изключително професионално. Те са влезли през външната врата за болничната аптека като са я разбили и са заглушили СОТ системата на болницата.

Крадците са знаели в детайли разположението на аптеката. Атакуват прецизно само и единствено стаята с лекарствата по клинични изпитвания. Разбиват външната й врата, където видеонаблюдение няма.

Липсата първа установява Цветанка Вълчанова, която ръководи аптеката.

"Влизайки в стаята за клинични изпитвания, ме посрещнаха едни кашони разхвърлени и поглеждайки към хладилника видях, че той е празен", заяви ръководителят на болничната аптека Цветанка Вълчанова.

На записите на най-близката охранителна камера няма следи.

"Това са хора, които са знаели, какво правят и какво да търсят, къде да отворят шкафовете и какво да вземат", каза изпълнителният директор на болницата по хематоголия доц. Бранимир Спасов.

Откраднатите лекарства са били предназначени за пациенти с редки хематологични заболявания. Взети са и празни опаковки. От болницата отхвърлят да е замесен вътрешен човек.

"Една от хипотезите е, че са влезли злосторници и са взели, каквото им падне. Втората е, че има саботаж", обясни Цветанка Вълчанова, ръководител на болничната аптека.

"Това е с цел да бъде дискредитирана болницата", смята директорът й доц. Бранимир Спасов.

От СДВР казаха, че са проведени разпити, направен е оглед, а извършителите се издирват. Очаква се до дни лекарствата да бъдат възстановени в аптеката.

Не са откраднати скъпоструващи лекарства, които се използват при лечението на пациенти с хематологични заболявания.