Много версии по случая с момчето, обвинено в тероризъм, изтекоха умишлено, коментира Тихомир Безлов от Център за изследване на демокрацията пред bTV. Според него решението момчето да не се изолира е правилно, понеже ако е било поставено в психиатрия, проблемът е можел да се обостри.

Апелативният специализиран съд отказа да задържи 16-годишния ученик. С момчето ще работи само Детска педагогика стая. Освен това главният прокурор Сотир Цацаров заяви вчера, че то не е терорист.

Безлов обясни, че това е доста по-лека версия от първоначалната, но е много важно да се вгледаме в случая понеже това не е просто криминално престъпление, а връзка с вербовчик от Северна Африка.

"Ако беше станало нещо, щеше да е огромна трагедия", коментира още експертът.

Според него излизането на информация в публичното пространство е грешка, която може да доведе до въпроса дали ако други родители забележат нещо необичайно в детето си, ще потърсят помощ.

Безлов обясни и че според него наистина бащата на момчето е намерил кореспонденцията му с вербовчика и е потърсил службите ни. Първоначално беше съобщено, че е така, но вчера от прокуратурата заявиха, че родителите наистина е съдействало, но за радикализацията на ученика пръв е съобщил друг. По неофициална информация става дума за близък приятел на семейството.

Относно новото звено за антитероризъм експертът заяви, че имаме подобно, но трябва да се модернизира.