Случаят със смъртта на военен в помещение на полигона Ново село остава отворен. Първоначално се смяташе и твърдеше, че 31-годишният Тодор Манчев се е самоубил. Улики обаче са довели до ексхумация на тялото му и по неофициална информация разследването тръгва в нова посока - убийство, прикрито като самоубийство.

Преди смъртта си старши лейтенант Тодор Манчев е наказан със забележка заради инцидента с американските военни, които нахлуха погрешка в цех в пловдивскот осело Чешнегирово по време на международно учение. Днес от Софийската военно-окръжна прокуратура отказаха коментар по случая.

При ексхумацията е открит фаталният куршум, станал причина за смъртта на Тодор Манчев, съобщи "По света и у нас", позовавайки се на свои източници. Изстрелът е произведен отгоре-надолу, като куршумът минава от горната част на главата. Това е причината разследващите да тръгнат по новата версия за умишлено убийство, твърдят източниците на медиата.

Днес, близо два месеца след смъртта на младия мъж, хората в родното му село Дебращица не вярват в първоначалната версия, че сам е сложил край на живота си.

Тодор Манчев бе открит прострелян на 19 юли в спално помещение на полигона "Ново село" - около два месеца след инцидента в Чешнегирово. Тогава от Министерството на отбраната съобщиха, че след служебна проверка на Военна полиция-Пловдив за инцидента с нахлуването в цеха са били наказани двама служители, сред които и Тодор Манчев. Санкционирани са със забележка. Нова проверка прави Инспекторатът на министерството на отбраната. Министърът Георги Панайотов не е санкционирал лейтенанта, тъй като е преценил, че няма извършени от него нарушения.

Преди смъртта на Тодор Манчев баща му се свързал с началник на отдел във Военна полиция - полковник Диман Георгиев. Това твърди Георгиев пред БНТ. Той отказал да застане пред камера, но в съобщение чрез социалните мрежи споделил на националната телевизия, че бащата разказал, че синът му е подложен на натиск и се страхува да не му посегнат. Според Диман Георгиев 33 дни никой от военните не е казал на Тодор Манчев, че няма вина за случилото се в Чешнегирово. Георгиев заяви, че е пуснал рапорт за прекратяване на военната си служба поради несъгласието си с ръководството на Министерството на обраната заради случая с Чешнегирово.