Тригодишното момиченце от Перник, което е било малтретирано от майка си, е настанено временно в приемно семейство. Това съобщиха от пресцентъра на социалното министерство.

Това се налага, тъй като мярката за полицейска закрила трае само 48 ч. и детето не може да остане по-дълго в Център за настаняване от семеен тип. Социалните работници от отдела "Закрила на детето" са категорични, че за него е по-добре да остане в близка до семейната среда. По-късно днес приемното семейство ще бъде посетено от зам.-министъра Адриана Стоименова с цел да се види как се чувства момиченцето на новото място.

Междувременно вече са установени негови близки и роднини в София и в Дупница. Днес леля на майката се е свързала със социалните работници, но впоследствие е попълнила декларация, че не може да полага грижи за детето, тъй като гледа болните си родители.

Проведена е и среща с бащата на момиченцето след разпита му в Първо РПУ в Перник. Пред социалните работници той е разказал, че с майката живеят заедно и е знаел за насилието над дъщеря им, но не е предприел нищо. По думите му, майката се грижела добре за детето допреди година, когато започнал работа в чужбина, а тя попаднала в религиозно движение. Бащата е изявил желание да се грижи за дъщеря си, като това може да стане най-рано след приключване на досъдебното производство.

Социалните работници са в готовност да започнат и работа по реинтеграция в семейството, ако майката докаже, че може да гледа добре детето си и увеличи родителския си капацитет.

По информация на местния сайт "Мироглед" майката е на 32 години с изключително тежко детство и като малка е била системно малтретирана. 

Тя е привлечена към наказателна отговорност за побой и изтезание от  Районна прокуратура - Перник. 

В социалните мрежи бе разпространен видеоклип, в който се вижда и чува майка да нанася удари на малолетната си дъщеря.

За случая е бил подаден сигнал до органите на полицията. Наказателното производство е било образувано за причиняване на телесни повреди на малолетно дете в условията на домашно насилие. Било е установено, че пострадалото дете е на възраст две години и девет месеца

С оглед събраните до момента доказателства спрямо майката на детето - К.Н. (на 32 години), тя е привлечена в качеството на обвиняема.

По делото е било назначено извършването на експертиза от психиатър и психолог. Вещите лица са изразили становище за необходимост от провеждане на психолого-психиатрично изследване на обвиняемата в психиатрично заведение. Районна прокуратура - Перник е внесла в съда искане за прилагане на такава принудителна мярка, на основание чл. 70, ал. 1 от НПК.