В късните часове днес, по международните канали за полицейско сътрудничество и обмен на информация в МВР са получени данни за задържана при операция срещу Ндрангета в Италия българска гражданка.Общо 334 души са задържаните.

Към момента не се предоставя допълнителна информация около задържането на жената, тъй като действията по разследването са в ход, съобщиха от МВР.

По-рано министърът на вътрешните работи Младен Маринов отрече да има задържани българи при акцията срещу Ндрангетата. Той поясни също, че и на територията на България няма извършени арести по искане на италианските служби.

Според италианският сайт calabria7.it  името на жената е Живка Танева Димитрова и тя е под домашен арест. Не се споменава обаче каква е била ролята й в престъпната организация, нито подробности за нея.

Проверка на "24 часа" показа, че жена с тези имена има заведение в градчето Сант'Онофрио, което се намира именно в Калабрия.

В българския Търговски регистър пък не излиза нищо при търсене за Живка Танева Димитрова.

Акции са проведени в Калабрия, Германия и Швейцария. Сред арестуваните са адвокати, политици бизнесмени и служители на държавната администрация. Обвинението е за изнудване, пране на пари и участие в мафиотска организация.

В мащабната операция са участвали над 2500 души от спецчастите на карабинерите, парашутисти, мобилни отряди и екипи с кучета. 260 от обвиняемите се намират в затвора, а другите са под домашен арест. Цялото разследване обхваща общо 416 души.

При разследването е изплувало на бял свят преплитането на интереси между клановете и представители на политиката и бизнеса. Следователите са документирали срещи и съвещания между босове и членове на Ндрангета. Обвиненията варират от връзки с мафията до убийства, изнудвания, рекет, лихварство, фиктивно притежаване на собственост, пране на пари и др. Престъпната история на обвиняемите е описана от властите върху 13 500 страници. Над 5 млн.листа хартия, принтирани на различни места от тези на арестите по съображения за сигурност, са били транспортирани с бронирани камиони, за да бъдат връчени на обвиняемите.