Българските власти разбиха организирана престъпна група, която използва и набира бедни хора, за да продават бъбреците си за трансплантации, съобщиха от прокуратурата в петък. Трима мъже и една жена са обвинени за набиране на донори на бъбреци и свързването им с нуждаещи се от трансплантации, каза пред журналисти началникът на специализираната прокуратура Димитър Петров.

Трансплантациите са извършвани в болница в съседна Турция с подправени документи, показващи, че донорът и получателят на бъбреците са роднини, добави той. Прокурорите заявиха, че поне петима души са получили органи по престъпната схема от февруари 2019 г. насам , като още двама пациенти и трима потенциални донори все още чакат да се подложат на операция.

Пациентите са платили между 50 и 100 хиляди евро за трансплантацията, добави прокурор Сийка Милева. Донорите - предимно безработни хора от бедни общности, които имат големи дългове - получават между 5000 и 7000 евро след операцията. Досега в България са извършени 22 трансплантации на бъбрек през тази година, докато 1028 души са регистрирани в списъците на чакащите за бъбречна трансплантация, показват данни на българското здравно министерство.

Прокуратурата и ГДБОП проверяват има ли замесени лекари в схемата за нелегално донорство на бъбреци. Вчера при опит да излязат от България са задържани 4-ма души. Двама от тях се разследват като организатори на канала за органи.

По данни на разследващите, преди да заминат за южната ни съседка на кандидат- донорите били правени лабораторни тестове.

На място в болницата също се извършвали изследвания. събраните до момента доказателства сочат, че при успешна операция, донорите получавали между 5 и 7 хил. евро. Лекари - нефролози обаче са категорични - подобни интервенции застрашават живота на пациентите. В момента чакащите за бъбрек у нас са около 1 050. в същото време трансплантациите годишно са по-малко от 10.

Петима донори и петима реципиенти са се възползвали от "услугите" на престъпната група за трафик на органи, каза още заместник-директорът на ГДБОП старши комисар Любомир Янев, цитиран от "Фокус".

Той допълни, че още трима донори и двама реципиенти също са били в готовност да се включат в нея. По думите на старши комисар Янев единият от участниците в групата е с криминална регистрация за обсебване, а другият от лидерите с такава за използване на неистински документ и за измама в особено големи размери.

"Жената в групата е регистрирана за кражба и грабеж, а другият участник е регистриран за незаконна сеч", добави заместник-директорът на ГДБОП.

 

"При задържането на ръководители на организираната престъпна група на ГКПП "Капитан Андреево" в лекия автомобил бяха установени донорът, както и лицето, което се е нуждаело от донор, заедно с неговата съпруга. Извършено е претърсване на автомобила, като бяха иззети два неистински международни паспорта. Извършени са и претърсвания и изземания на обитаваните от лицата постоянни и настоящи адреси. Иззети са мобилни телефон, медицинска документация, както и неистински международни паспорти. Събрани са доказателства, че групата е създадена и работа от февруари месец 2019 година. Създадена е с цел набиране и транспортиране на отделни лица с цел отнемане на телесни органи, в случая се касае за бъбреци. Членовете на групата са трима мъже и една жена,като те са криминално проявени, а жената е осъждана за причиняване на телесна повреда", съобщи още Милева.

Стана ясно, че трима от членовете на бандата са с българско гражданство, а четвъртият - с двойно такова - българско и турско.

"Именно това е било лицето, което е осъществявало връзка с турска болница. Ръководителите на групата били лицата, които спомагали за изготвянето на международни паспорти на донорите. Изготвяли са истински и неистински международен паспорт. Истинският се е използвал от донорите при представянето му на служителите на ГКПП, а неистинските на служителите в турската болница. Всичко това е с цел да се докаже роднинска връзка между донор и реципиент. Представяли са се и легализирани и преведени удостоверения за установяване на родствени връзки. Според турското законодателство донор може да бъде лице, което е роднина до трета степен", допълни Милева.