Българинът, осъден за подготовка на терористичен акт в Австрия, е от Силистра, съобщи NOVA. Хактан Сами живеел в ромската махала на града. Учил е в спортно училище. Учителите му си спомнят, че момчето често посещавало джамията. Бил от скромно семейство. Никой не знае, че е ходил в Сирия. Разказват, че е отишъл да работи при баща си във Виена.

"Постоянно беше в джамията. Даже бяха му измислили прякора "Ходжата"", каза бившият директор на Общинско спортно училище "Дръстър" - Силистра Кольо Колев.

"Водил съм много разговори с него в това отношение - но нямаше признаци, че би могъл да достигне до това ниво, до което е изпаднал сега в момента, но не съм усетил подобни неща при посещението в дома. Бащата беше таксиметров шофьор. Отиде да работи във Виена също като такъв и изтегли Хактан при него на работа", обясни класният учител на Хактан и преподавател по история Иван Занов.

Българинът бе осъден на 7 години затвор в Австрия, след като у него били открити планове за терористична атака. 24-годишният мъж се прибрал от Сирия през 2015 г. При операция в неговия дом е открита флаш памет, съдържаща инструкции как да се използват взривни вещества и химическо оръжие, включително как да се взривят устройства с мобилен телефон.