Властите в Израел са задържали брата и сина на милиардера Лев Леваев, някогашен кандидат за собственик на българския мобилен оператор "Мобилтел", съобщи Haaretz. Общо задържаните са шестима, като освен роднините на Леваев, са задържани и негови служители.

Обвиненията срещу тях са за контрабанда на диаманти и пране на пари. Според полицията задържаните са внесли незаконно в Израел диаманти за 300 милиони шекела или около 81 милиона долара, като са използвали подправени документи.

Сега властите в Израел искат да разпитат и милиардера за контрабандата, но той от 2007 година живее в Лондон. Все пак източник, близък до Леваев заяви ,че той обмисля да се върне в Израел доброволно и да даде показания.

В официална декларация, от компанията на Леваев LLD обявиха, че са действали в рамките на закона и се надяват недоразумението да бъде изчистено скоро.

Израелската полиция разследва фирмите на узбекистанския милиардер от март 2018 година след ареста на летище Бен Гурион на човек, пренасящ пратка диаманти от Русия в Израел. Той ебил свързан с хората на Леваев в Израел и се е опитал да влезе в страната, след като е обявил, че няма нищо за деклариране.