Пети човек беше арестуван във връзка с нападението на коледния базар в Страсбург, потвърдиха френски прокурори пред ДПА.

Арестуваният не е от семейството на нападателя, идентифициран като Шериф Шекат, на 29 години, казаха държавните обвинители.

Четиримата арестувани по-рано бяха родителите на Шекат и двама от братята му.

Приключила е полицейската операция в квартал на Страсбург, където нападателят е бил видян за последно, предаде Асошиейтед прес. Не се съобщава дали това е довело до някакви резултати. Представител на полицията по-рано каза, че силите за сигурност, заедно с елитната специална част РАИД (RAID - Recherche, Assistance, Intervention, Dissuasion/ Претърсване, помощ, намеса, възпиране) са предприели действия "само по предположение", че заподозреният Шериф Шекат може да се укрива в сграда в района.

Властите съобщиха, че във вторник вечерта шофьор на такси е оставил Шекат в квартал Нойдорф, южно от центъра на града.

Тази вечер в Страсбург се очаква да пристигне френският министър на вътрешните работи Кристоф Кастанер.

Във вторник вечерта 29-годишният Шериф Шекат откри стрелба на коледен базар в Страсбург. При атаката загинаха трима човека, а 13 бяха ранени. Нападателят избяга и се издирва. Коледният базар в града и днес остава затворен.

29-годишният атентатор Шериф Шекат се издирва във Франция и в съседна Германия, контролът на границата е особено засилен, на място има снайперисти.

В опит да намали напрежението френското правителство призова жълтите жилетки да бъдат " разумни " и да не протестират тази събота. Засега е ясно, че демонстрации няма да има само в Страсбург. Заради кризата с жълтите жилетки правителството на Едуар Филип е изправено пред вот на недоверие, за който се смята, че ще бъде лесно преодолян.