Софийска градска прокуратура (СГП) задържа и повдигна обвинение на полицейски районен инспектор от гр. София за получаване на подкуп. Арестът е извършен на 17 август. Според държавното обвинение той е изнудвал гражданин, като е злоупотребил със служебното си положение.  

Разследването по случая е започнало в началото на месец август 2019г., когато гражданин е подал сигнал, че районният инспектор му е поискал сумата от 850 лв., за да не му връчи по надлежния ред призовка за извършено административно нарушение на правилата за движение по пътищата – шофиране с превишена скорост. Срещу поисканата сума, служителят на полицията обещал да не изпълни задълженията си по служба, като по този начин да осигури изтичане на давността за реализирана на административно-наказателната отговорност спрямо гражданина.

Обвиняемият е задържан в момента на получаване на подкупа за срок от 72 часа. Днес, 19.08.2019г., е внесено искане в Софийски градски съд за постановяване на мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо обвиняемия. Сумата е приобщена като веществено доказателство. За това престъпление законодателят е предвидил наказание лишаване от свобода от три до десет години, глоба до двадесет хиляди лева и лишаване от право да се заема определена държавна или обществена длъжност, и право да се упражнява определена професия или дейност. Разследването по случая продължава.