Шестима души са задържани след вчерашната акция срещу сивия сектор в таксиметровите компании в Пловдив. Те са собственици на таксиметрови фирми или упълномощени да ги представляват. Част от тях са скитници, други затворници, а част сигурно не знаят въобще, че притежават такива фирми. Това обяви на брифинг окръжният прокурор на Пловдив Румен Попов.

Досъдебното производство се води срещу четири пловдивски таксиметрови компании, които по сигнал на ДАИ не са отчитали приходите си пред НАП, използвали са фалшиви документи. По думите на окръжния прокурор от около 1500 таксита в града, поне 1000 със сигурност са подопечни на тези дружества, които се разследват. Иззета е документацията им. Те не са внасяли данъци за периода 2017 - 2018 година.

Според Попов служителите на ДАИ твърдели, че не знаят къде се намират собствениците и управителите на тези таксиметрови дружества.

"Парадоксалното е, че две от дружествата се намират точно в тяхната сграда", посочи Румен Попов.

"От разпитите до момента 100 таксиджии и иззетата документация можем да твърдим, че не са внасяни никакви пари в бюджета. За 2 години щетите за държавата са 5 милиона лева, но цифрата може да се промени", каза окръжният прокурор. Той добави, че предстои да бъдат разпитани още около 2000 таксиметрови шофьори.

По думите му водачите не са предмет на разследване, а свидетели и ще продължат да развиват дейността си.