Служители на специализирания отдел "Киберпрестъпност" при ГДБОП и полицаи от Бургас са преустановили функционирането на интернет сайтовете www.chantichki.com и www.chantichki.bg. Чрез тях е извършвана незаконна търговска дейност на стоки, които са обект на изключително право на защитени търговски марки, съобщиха от пресцентъра на МВР.

Снимка: МВР

Разследването е установило, че разпространението на фалшивите стоки чрез сайтовете е ставало успоредно и с продажби чрез магазини и фирми на територията на курорта Слънчев бряг.

Снимка: МВР

Антимафиотите са иззели от търговските обекти и от частни адреси голямо количество стоки, за които няма сключен договор с притежателите на изключителното търговско право на защитените марки. Конфискувани са над 600 артикула, носещи отличителните белези на световни търговски марки: "Louis Vuitton", "Michael Kors", "Guess", "Disney", "Puma", "HUGO BOSS", "Nike", "Adidas" и други.

Снимка: МВР

Действията на ГДБОП са резултат от прилагането на стратегията за противодействия на престъпленията, свързани с нарушаване правата на интелектуална собственост, авторско право и сродни права. В резултат през май 2018 г. България беше извадена от т.нар. "черен списък - 301" за защита на интелектуалната собственост на Търговския департамент на САЩ, се казва още в официалното съобщение на МВР.

Снимка: МВР

Снимка: МВР