Над 53 000 опасни за зрението слънчеви очила, обозначени с търговските означения на над 500 модела от световно известни марки, бяха конфискувани от антимафиоти при спецоперация за противодействие на онлайн престъпления срещу обекти на защитени търговски марки във Варна, съобщиха от МВР.

В акцията са участвали служители от специализирания отдел "Киберпрестъпност" в ГДБОП и колегите им от БОП-Варна. При нея е пресечена онлайн търговия с обекти на защитени търговски марки, без съответното право, както и избягване плащането на данъчни задължения.

Установено е, че иззетите количества са били подготвени за продажба през настъпващия летен сезон, а редица сайтове в страната също зареждали на едро от фалшивата стока в двете разкрити депа. По данни на експертите ниското качество на иззетите реплики ги прави особено опасни за зрението, тъй като при употребата им зеницата на очите се разширява в пъти, а заради липсата на UV защита навлизат повече от вредните лъчи.

Снимка: МВР

Проведените действия са резултат от прилаганите от ГДБОП политики за ефективно противодействие на онлайн престъпленията, извършвани спрямо обекти на интелектуалната и индустриалната собственост.

От ГДБОП съветват онлайн потребителите да пазаруват от официалните интернет страници на търговските марки, предизвикали техния потребителски интерес.

Снимка: МВР

Снимка: МВР

Снимка: МВР