Антимафиоти блокираха Кюстендил тази сутрин. Спецоперацията е под ръководството на Специализираната прокуратурата и е по противодействие на организираната престъпност.

Вижте снимки

В кв. "Изток" са извършени арести на членове на ромските кланове на Ропотамците и Гольовците.

Действия по разследване, отнасящо се до организирана престъпна група за лихварство, разпространение на наркотици и силови действия се провеждат в Кюстендил, каза на брифинг пред журналисти главният прокурор Иван Гешев.

Задържани са 6 човека, за които има данни, че са криминално проявени. Издирват се още двама или трима. В четвъртък ще се реши кои да останат в ареста, какви мерки да им бъдат наложени и какви обвинения да получат, каза още главният прокурор. Той припомни, че наскоро в града бяха нападнати и бити полицаи по време на обиск в къща в ромския квартал.

"Хората трябва да знаят, че освен права, имат и задължения. Те трябва да са еднакви за всички, независимо дали става дума за богати, бедни, българи или роми", посочи Гешев.

"Няма нищо лошо в това да си богат човек. Но тези хора трябва да си плащат данъците, с които да се инвестира в българските общини и пътища. Част от работата ни е да не допускаме в страната да виждаме хора, които карат скъпи коли, а нямат нито един работен ден зад гърба си, нито са плащали данъци. Това е един от приоритетите на прокуратурата. Това са хора, които се занимават с незаконна дейност - било то лихварство, проституция, измами, живеят охолно, но не дават нищо за държавата си", коментира още Гешев.

 

По-рано в Twitter главният прокурор коментира започналата операция с думите:

Ромската фамилия Гольовците нашумя още през 2009 година, когато 9 души участваха в нападение и убийство на пазач на черешови масиви. Те получиха общо 99 години затвор.

На 17 февруари миналата година при масовото сбиване пред заведение в центъра на Кюстендил беше убит 35-годишният Валери Дъбов.

За убийството е задържан 19-годишният Алекс Анков от Гольовците.