Антимафиот е бил арестуван вчера като част от разбитата банда полицаи от столичното Четвърто РПУ, съобщи на брифинг зам.-главният прокурор Иван Гешев.

"В резултат на проведените действия от "Вътрешна сигурност" на МВР и действия по разследването от следователи и прокурори са събрани достатъчно доказателства и вчера беше привлечено като обвиняем още едно лице - от около година или по-малко е служител на ГДБОП", уточни той. 

В края на януари Специализираната прокуратура подведе под отговорност четирима полицаи начело с шефа на сектор "Икономическа полиция" в районното Красимир Кръстев. Според обвинението от 2017 до 2019 г. те са рекетирали търговци от столичния квартал "Лозенец" с 200 до 2000 евро като такса "спокойствие". Трима от тях са с мярка за неотклонение "задържане под стража", а един е с парична гаранция заради здравословното му състояние

"Дейността на задържания служител на ГДБОП, за която е привлечен към наказателна отговорност, няма нищо общо с дейността му в дирекцията", коментира Гешев. Той поясни, че към момента работните обвинения са за участие в организираната престъпна група и за лично укривателство.

"Към момента са ни известни случаи за това че привлеченият към наказателна отговорност служител на МВР е предупреждавал собственици на магазини за предстоящи проверки, касаещи продажба на неистински стоки с неистински търговски марки. Да го кажем на народен език, на ментета или реплики", заяви зам.-главният прокурор. Той каза още, че са документирани и доказани са няколко такива случая.

"Тази дейност е развивана докато този служител на МВР е бил част от служителите на Четвърто РПУ", уточни Иван Гешев.