МВР отчита намаление на телефонните измами за последните три години. Това стана ясно от изказване на вътрешния министър Младен Маринов по време на парламентарен контрол.

По изнесените от него данни през 2016 г. са регистрирани 1200 телефонни измами, през 2017 г. те са 1325, а през 2018 г. - 1097. Министърът уточни, че по неофициална информация причинената вреда за този период е на стойност 22-23 млн. лв.

За първите четири месеца на 2019 г. са регистрирани 343 телефонни измами, спрямо 404 през 2018 г. Като вредите са за над 2,5 млн. лв.

От трибуната на НС министър Маринов предупреди хората да не се доверяват на непознати лица, да не дават пари на непознати, независимо под каква форма и предлог.

Министърът обясни, че измамниците се разделят на няколко категории- въртачи, контрольори и мулета и допълни, че измамниците мигрират предимно в съседна Румъния и използват СИМ- карти на чужди мобилни оператори, както и липсва физически контакт между жертвата, мулето и извършител.

Министърът посочи още, че МВР и спецпрокуратурата са изградили екип, който е стигнал до най-високите етажи на организираната престъпна група.

"МВР насочва усилията си не само към най-ниското ниво - мулетата, но и към доказване на организирана престъпна дейност", поясни Маринов. Той даде за пример задържаната група на 18 април на територията на България и Румъния. Нейният лидер Борислав Димитров-Бобито е считан за тартор на ало мафията у нас.

Вътрешният министър посочи още, че за да се борят ало измамите, е нужен мултидисциплинарен подход. Именно затова МВР си сътрудничи добре с банките и мобилните оператори.

Той обясни, че по предложение на МВР един от мобилните оператори дори въвел ежедневен извънреден мониторинг за нетипичен трафик, който да ги спира.  В следствие на предприетите мерки проведените телефонни разговори с цел измама от 81 хиляди през февруари са паднали на 18 хиляди през март, а през април са сведени до 1581. Набелязани са и са прилагани идентични мерки и с другите два телекома.