Ало измамник от групата, действала в Гърция призна за престъпленията и проговори за съучастниците си. Той е сътрудничил на разследването и затова Специализирания наказателен съд го е освободил под домашен арест. 

Останалите петима задържани остават в килиите. 

С това съдът прие изцяло искането на Специализираната прокуратура по отношение мерките за неотклонение на обвинените. Ако задържаните обжалват мерките си, ще застанат пред съда отново на 6 февруари. 

Шестимата са с повдигнати от Специализираната прокуратура на 31 януари обвинения за участие в организирана престъпна група за телефонни измами на гръцки граждани от територията на България. Те бяха задържани на 29 януари 2020 г. в Шуменско и Разградско при съвместни действия по разследването на Специализираната прокуратура и Главна дирекция "Национална полиция".

При извършените претърсвания, изземвания и лични обиски на предполагаеми участници в групата бяха намерени и иззети около 1 кг злато, както и 7000 евро, за които се предполага, че са придобити от последната измама, извършена на 17 януари 2020 г. на жена от Солун. Разпитани са голям брой свидетели, в т.ч. пред съдия.

Обвиняемите са издирвали самотни възрастни гръцки граждани и прилагали спрямо тях познатата у нас измамна схема - най-често обаждане по телефона (представяйки се за полицейски служител) с искане на определена сума за лечение на пострадал при катастрофа близък на жертвата. Ако жертвата "се хващала" на измамата, муле на групата пътувало до съответното гръцко селище, взимало предадените пари и ги изпращало на измамниците в България чрез фирма за парични преводи.

Събрани са доказателства, че ръководителят на групата се е занимавал и със склоняване към проституция. За това престъпление също му е повдигнато обвинение. Двама от участниците са осъждани, включително и на територията на Република Гърция.