ГДБОП и Специализираната прокуратура, с участието на служители и на американската Агенция за борба с наркотиците ДЕА, разбиха международна организирана престъпна група за трафик на хероин. Това съобщиха на брифинг и.д. ръководител на Специализираната прокуратура Валентина Маджарова и директорът на ГДБОП Любомир Янев.

По информацията на разследващите наркотикът е пренасян от Турция през България и Западна Европа, а крайната дестинация е САЩ. Сега са заловени около 20 кг хероин, заяви Маджарова, като уточни, че това е част от пратка.

Снимка: МВР

Задържани са шестима души - трима са българи, двама са сърби и един е с двойно гражданство. Всички те са имали основни функцции в престъпната група, като сръбски гражданин е бил лидер. 

Досега не сме имали такъв канал - да се занимава с трафик до САЩ, каза директорът на ГДБОП Любомир Янев.

Снимка: МВР

По думите му, към момента няма достатъчно информация как е изнасян наркотикът, но има информация как е внесен - с камиони през сухопътни граници.

Антимафиот №1 каза още, че за заловеното количество хероин трафикантите е трябвало да получат 260 000 евро. 

Валентина Маджарова отбеляза, че действия по разследването са били извършвани в изпълнение на молба за правна помощ от САЩ.

Снимка: МВР

"Това автоматично, според българското законодателство, означава, че там има образувано досъдебно производство отново за трафик на хероин. Изключително активни в разкриването на тази международна организирана престъпна група бяха правоохранителни органи на САЩ, които са компетентни в тази насока: представители на ДЕА. Имахме изключително пълноценно и ползотворно партньорство с нашите правоохранителни органи, съответни на ДЕА, а именно ГДБОП", допълни ръководителката на Специализираната прокуратура.