Адвокатката от Враца Румяна Тодорова и нейната дъщеря Деница са поръчали монтирането на взривно устройство в автомобил на съдия от града, предава БНТ. Двете жени са разследвани за измами и са обвиняеми за ръководителки на организирана престъпна група.

При обиск в дома им е намерено взривно устройство с прикрепен към него взривател с дистанционно управление и печати на Специализираната прокуратура.

Адвокатката в момента е с мярка за неотклонение парична гаранция, а Деница е под домашен арест по разследването за измами.

Специализираната прокуратура ще поиска от Специализирания съд мерките им за неотклонение да бъдат изменени в "задържане под стража".

Главният секретар на МВР Ивайло Иванов съобщи пред журналисти в парламента днес, че при проведена акция във Враца от ГДБОП и Спецпрокуратурата е била разкрита подготовка за поставяне на взривно устройство в автомобила на съдия.

По думите на Иванов най-вероятно готвеният взрив е бил във връзка с работата на съдията.

По думите на главния секретар за МВР оперативно е ясно кой е поръчителят на убийството на бизнесдамата Станка Марангозова, която беше подсъдима за измами. Иванов обаче добави, че докато няма събрани годни доказателства, които да се предоставят на прокуратурата, поръчителят остава неизвестен.

Фалшиви печати на Специализираната прокуратура, Министерството на правосъдието, общината и полицията във Враца, както и на нотариуси и търговски дружества, са намерени и иззети при извършено повторно претърсване в офис, използван от четири лица, обвинени за участие в организирана престъпна група за измами, действала на територията на Враца, съобщават от спецпрокуратурата.

"На 5 март тази година Специализираната прокуратура привлече към наказателна отговорност адвокатка от града, нейната дъщеря (която се е представяла също за адвокат), както и двама мъже, осъждани за измами. Тогава в офиса на един от обвиняемите бяха намерени и иззети огнестрелни оръжия, боеприпаси и наркотици. В друго помещение, ползвано от групата, бяха открити фреза за изработка на матрици за неистински монети с номинал 1 лев и самоделно взривно устройство от 400 г. тротил с дистанционно управление и магнит. Разследването показа, че то е било предназначено за поставяне под автомобил", съобщават още от прокуратурата.

По искане на прокуратурата съдът остави в ареста двама от обвиняемите, а на другите участници (майка и дъщеря) определи по-леки мерки за неотклонение - "Домашен арест" и "Гаранция в пари".

Днес, 20 май 2020 г., след получено разрешение от СНС беше проведено повторно претърсване в офиса, ползван от престъпната група, където бяха намерени и иззети доказателства, разкриващи нови насоки на дейността й - в частност на освободените с по-леки мерки жени.

Същите са задържани за срок до 72 часа с постановление на наблюдаващия прокурор, който ще поиска от съда да бъдат задържани за постоянно.