Схемата, по която се реализират над 90% от телефонните измами, е за "съдействие на полицията", съпроводено с елемент на заплаха. Многократно предупреждаваме хората, информационната кампания на полицията стартира преди 5 г. и въпреки всичко все още има хора, които се подлъгват. Това заяви пред БНТ Златка Падинкова - началник сектор "Измами" в Главна дирекция "Национална полиция".

Тя добави, че става въпрос предимно за възрастни хора, които стават жертва на телефонна измама, но има и млади, които се предоверяват.

Най-активни телефонните измамници са в София, където са регистрирани най-много измами през последната година.

В Благоевград пък се забелязва друга схема - искат се пари от името на роднина, който моли жертвите на телефонна измама за пари за закупуване на техника.

Падинкова посъветва гражданите при телефонна измама винаги да търсят полицията. Едва около 16% от регистрираните телефонни измами са разкрити.

Много често тези престъпления се извършват от Румъния, с румънски СИМ карти. Мулетата при схемите също са непознати за поръчителите. Минималният брой участници в телефонни измами са двама души.

"Много хора трудно приемат след това, че са излъгани. Психологическата травма е голяма", каза още Падинкова.