Софийската районна прокуратура привлече към наказателна отговорност младия мъж, който беше задържан на снощния протест в София, след като счупи стъклото на автомобил. Както още вчера стана ясно, колата е на Нова телевизия, но не е била брандирана.

На 33-годишният Александър Г. е повдигнато обвинение за хулиганство и противозаконно унищожаване на чужда движима вещ, уточниха от пресцентъра на прокуратурата.

Според обвинението, по време на демонстрацията на площад "Княз Александър I", той е извършил непристойни действия, грубо нарушаващи обществения ред и изразяващи явно неуважение към обществото, като на публично място нанесъл няколко удара с ръце върху лек автомобил, собственост на "Н.Б.Г." ЕООД, и счупил заден панорамен прозорец на автомобила. Деянието по своето съдържание се отличава с изключителна дързост - по време на масов граждански протест, в обстановка отличаваща се с изключителна обществена чувствителност и изразено недоволство към действията на държавните институции /включително и на МВР/, изразил с действията си абсолютно незачитане на правните норми и на мирно изразяване на гражданска позиция и форма на протест - престъпление по чл. 325, ал. 2, вр. ал. 1 НК.

На обвиняемия е повдигнато и обвинение за това, че противозаконно е унищожил чужда движима вещ - лек автомобил, като нанесъл няколко удара с ръце и счупил заден панорамен прозорец на автомобила, собственост на "Н.Б.Г." ЕООД - престъпление по чл. 216, ал.1 от НК.

Предвид високата обществена опасност на деянието, прокурор при Софийска районна прокуратура е постановил задържане на Александър Г. за срок до 72 часа, след изтичането на които ще бъде изготвено и внесено искане до Софийския районен съд за вземане на мярка за неотклонение "Задържане под стража", се казва още в официалното съобщение.

Вчера стана ясно, че по време на вандалския акт екипът на телевизията не е бил нито в колата, нито край нея, а е отразявал протеста. В автомобила е бил само шофьорът.

"Това в никакъв случай не е тенденциозна и умишлена атака срещу Нова телевизия. Колата е бяло "Рено" и не е брандирана все още, тя е от новите ни автомобили. Хората няма как да знаят, че нашият екип пътува с нея. Можеше да бъде всяка кола, просто нашата се е случила там по това време. Има хора, които просто агресират. Но това не са всички протестиращи", коментира Ива Стоянова - управител на "Нова Броудкастинг груп", пред "24 часа".