39-годишна британка е била задържана и са й повдигнати обвинения за смъртта на 7-месечното й бебе във Велинград, съобщиха от Районната прокуратура.

На 8 ноември в полицията в родопския град е бил подаден сигнал от Спешна помощ, че 7-месечно бебе било докарано в отделението от родителите си - майка британка и баща българин. Лекарите установили, че детето е мъртво. Първоначално за срок от 24 часа по Закона за МВР са били задържани двамата родители. След проведени процесуално-следствени действия е установено, че на 8 ноември 2020 г., през нощта, майката била в дома си в Велинград. Докато носела на ръце бебето, тя се спънала и паднала на пода с него. Детето е получило черепна травма и по-късно е починало в жилището.

Според събраните доказателства по този начин обвиняемата е причинила по непредпазливост смъртта на бебето. Към настоящия момент няма доказателства бащата да има съпричастност към извършване на деянието.

По делото се очаква заключението на назначената съдебно-медицинска експертиза.

Районният съд във Велинград пък е оставил за постоянно майката в ареста. Решението на магистратите подлежи на обжалване пред Окръжен съд – Пазарджик.

По закон за причиняване на смърт по непредпазливост предвиденото наказание е лишаване от свобода до пет години.