Всяка сутрин със събуждането си започвам да мисля за него. Аз знам, че той е жив и му казвам, да е смел. Казвам му на ум: Прибирай се, сине". Получаваме информация от България, но става все по-малко. Искам да призова всички, които все още си спомнят нещо по случая, но не са го споделили, да го направят. Това заяви пред bTV майката на безследно изчезналия през 2014 г. германец Ларс Миттанк - Сандра.

От чужденеца няма следа от 8 юли 2014 година, когато е заснет от камерите на летище Варна как бяга през паркинга, прескача оградата и тича през полето към магистрала "Хемус". Ларс пристигнал в България на 30 юни с приятели. Компанията почивала на Златни пясъци до 7 юли. Заради спукано тъпанче при конфликт, Миттанк не успява да си тръгне заедно с приятелите, тъй като има лекарска забрана да лети.

Германецът наема хотел на 7 юли, но си тръгва през нощта, като по думите на свидетели е дезориентиран и уплашен. Ларс отива край крайбрежната алея, където среща жена, която моли да бъде упътена до летището. Младият мъж тръгва с нея, а на летището търси второ лекарско мнение - за да попита може ли да лети със самолет. Преглежда го д-р Коста Костов.

"Видимо си беше притеснен. Защо - не мога да ви кажа. Докато беше в кабинета се появи човек с униформа и като го видя изпадна в дива паника", спомня си лекарят.

Полетът е противопоказен и според лекарите на летището. Ларс излиза от кабинета, за да се обади на майка си. Оставя вещите си там. След малко побягва, а последното, което се вижда на охранителните камери е как прескача оградата. След това прекосява полето и стига до магистрала "Хемус", където следите му се губят.

Седмица по-късно, по молба на германските власти, полицията в България официално го обяви за издирване.

Детективи претърсват района на изчезването му с дрон. И установяват, че той се обитава от двама души без дом.

"Бездомниците споделиха с нас, че познават друг бездомник, който е извънредн откъснат от останалите, не говори с тях, избягва допир, извънредно затворен човек. И ние мислим, че има 50% шанс това да е Ларс", смята частен детектив.

Някои предполагат, че бягството му се дължи на халюцинации, предизвикани от хапчета, предписани от лекаря му. Други - че е употребил коктейл от наркотици, които са предизвикали параноя.

През периода на изчезването му десетки хора твърдят, че са виждали Ларс около гората край летището. Сигналите са проверени, но до днес от германеца няма следа.

"Вярвам, че той е жив. Досега не съм получила нищо страшно. Претърсихме всичко, доколкото ни беше възможно. Предполагам, че е бездомник и не знае откъде да потърси помощ. Моля ви, ако знаете нещо, сигнализирайте", призова отново Сандра Миттанк, която за пореден път е пристигнала в България, за да търси сина си.