200 кг амфетамин е иззет по време на спецакция на ГДБОП и Специализираната прокуратура срещу група за разпространение на наркотици в столицата. Неутрализирана е престъпна група. Задържани са четирима души. Те са известни на службите, стана ясно на брифинг на Специализираната прокуратура и ГДБОП.

Всички арестувани са осъждани, а ръководител на наркобандата е Виктор Русия.

В хода на акцията, за която по-рано днес съобщи главният прокурор Иван Гешев, са извършвани претърсвания и изземвания. При претърсванията са иззети около 250 кг. наркотични вещества, които са основно амфетамини. Намерени са в имот на един от задържаните, който се намира в село в Софийска област. Намерени са също 25 кг. амфетамини във формата на таблетки, готови за разпространение на дребно.

В едно от задържаните лица са намерени 1 кг наркотични вещества, разпределени в пакети в джобовете на връхна дреха. Друго от лицата е задържано в момента на продажба на 6 хиляди броя таблетки амфетамини. Пазарната стойност на задържаните наркотици е над милион и половина.

Дилърите са действали предимно в "Надежда" и "Люлин" и са продавали наркотиците около училища.

От прокуратурата предупредиха, че за съжаление разпространението на наркотични вещества сред нашите подрастващи е масово. Разпространява се предимно т.нар. синтетична дрога. Тази дрога води до психози и психични разстройства на децата, предупредиха от прокуратурата.