При специализирана операция по линия на противодействие на битовата престъпност и престъпленията по транспорта, провела се през почивните дни в област Варна, под надзора на прокуратурата, бяха реализирани масирани полицейски проверки, бяха изградени 6 контролно - пропускателни пункта и са задържани 34 души. При проверките са задържани и две лица, обявени за издирване.

На брифинг след края на операцията, с участието на директора на ОД на МВР - Варна старши комисар Даниел Пашов, Окръжният прокурор на Варна Красимир Конов и ИФ ръководител на Районна прокуратура - Варна - Владислава Панайотова, беше оповестено, че по  разпореждане на главния прокурор на Република България от средата на януари тази година и последвалите разпореждания на административния ръководител на Апелативната прокуратура във Варна се цели противодействие на битовата престъпност с регулярни операции в цялата страна за повишаване на ефективността на разследванията срещу обвиняеми с повече от две досъдебни производства.

Специализираната полицейска операция в числа изглежда така: образувани са били 12 бързи производства срещу извършителите на различни престъпления и едно досъдебно производство по общия ред за хулиганство на пътя. Водач на автомобил е извадил газово оръжие срещу друг водач.

По време на операцията са задържани общо 34 лица. Проверени са 59 заведения и 5 игрални зали. В тях не са открити непълнолетни, но в районите около тях са установени 12 деца след 22 часа. Съставени са били 6 акта на родителите им. Избягало от кризисен център дете е било върнато обратно. Проверени са 1824 водачи и са установени 1116 нарушения. Съставени са били 258 акта.

Привлечени към наказателна отговорност са шестима, като един от тях е непълнолетно момче, стана ясно още на брифинга. Петимата са задържани до 72 часа с постановление на прокурор, а непълнолетният, срещу когото има образувани четири дела, е с мярка за неотклонение надзор на инспектор от детска педагогическа стая. Въпреки младата си възраст той е участник в противозаконно отнемане на автомобил, на части от моторно превозно средство и кражби на имущество, разкри и.ф. районният прокурор на Варна Владислава Панайотова. Тези обвиняеми са оказвали сериозно влияние върху криминогенната обстановка в малки населени места в района на Варна, като Синдел и Белослав, допълни старши комисар Пашов.