От началото на годината столичната полиция е регистрирала 124 опожарявания на коли. 10 от тях са поради технически причини и немарливо отношение на собствениците, а останалите 114 са предизвикани умишлено. Това съобщи пред Нова телевизия тази сутрин главен инспектор Ивайло Величков от СДВР.

Последният случай на опожарен автомобил е в столичния квартал "Света Троица". Това се е случило в сряда около 19.30 часа. Огнището на пожара е било в задната част на колата. Извършителите  се издирват.

Снимка: Кадър от Нова телевизия

Снимка: Кадър от Нова телевизия

По думите на Величков мотивите за палежите са най-различни. В част от случаите става дума за отмъщения. В конкретния случай, както и в други, се работи по версията за спор за паркомясто. В района има камери и в момента разследващите ги преглеждат. По-често обаче се виждат само силуети.

"В много от случаите, когато имаме задържани се оказва, че те са извършени по чисто хулигански подбуди. Когато извършителите са в нетрезво състояние, наркотична зависимост", обясни той.

Полицейският служител беше категоричен, че няма специализиран контингент, който да се занимава с този вид престъпления, защото те са много лесни за извършване - нужните средства са общодостъпни. Има задържани психично болни хора, има и криминално проявени.

"В минали периоди сме имали и група непълнолетни деца. Това е едно престъпление, което е много лесно за извършване, съответно и средствата са общодостъпни", уточни той.

От полицията призоваха, ако има свидетели на такива случаи, да подадат сигнал.