Всички са спели. Разговарях с един от оцелелите пътници по телефона и той каза, че е имало голяма експлозия, която ги е събудила. Успели са няколко души да счупят прозореца и да се спасят. Това заяви в ефира на Би Ти Ви по телефона премиерът на Република Северна Македония Зоран Заев.

Той пътува към България и първо ще отиде в "Пирогов", за да се срещне с оцелелите. След това му предстои среща с премиера Стефан Янев.

Вижте снимки

По думите му пътниците са пътували към Благоевград, за да преминат през пропускателен пункт "Делчево". Той не бе запознат с детайли около пътуването и добави, че смята да посети мястото на инцидента.

Трагедията стана на 31-ия километър на магистрала "Струма" малко след 2 ч. тази нощ, близо до разклона за село Боснек. От Турция към Северна Македония са пътували четири автобуса с екскурзианти, като последният от тях се удря в мантинелата и се запалва. 45 са загиналите, сред тях 12 са деца. Според първоначална информация причина да не могат да се спасят хората е това, че автобусът се е преобърнал. Седем души са в "Пирогов", без опасност за живота.

Автобусът е самокатастрофирал, възможни са две хипотези - пожар, вследствие на който възниква ПТП или пътно-транспортно произшествие, вследствие на което възниква пожар, поясни за БНР директорът на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" главен комисар Николай Николов.

Пътниците, които са успели да напуснат автобуса, са излезли сами. Част от жертвите са били открити струпани около едната врата, допълни той. 

По думите на комисар Николов, липсват около 20-30 метра мантинели, които автобусът е отнесъл заедно със себе си на около 100 метра.