Земетресение от 4,5 по Рихтер е регистрирано на 11 км от Пловдив, сочи справка в Европейския сеизмологичен център. Трусът е регистриран на дълбочина от 2 километра. Епицентърът е бил в близост до град Раковски.

Трусът е станал в 14:01 часа и е продължило около 5 секунди. Земетресението се е усетило твърде силно по високите етажи в Пловдив, но не само.

"Чу се силен трясък, след което земята започна а се люлее", разказват пловдивчани. Пазаруващите са били евакуирани от супермаркетите, допълват очевидци.

Трусът се е усетил както по високите етажи, така от граждани, излезли на разходка. Хора се струпаха пред блоковете. Тези, които са били навън, твърдят, че се е чуло силно бучене.

Директорът на пловдивската полиция старши комисар Йордан Рогачев обяви, че няма сигнали за пострадали хора. Има паднали комини, мазилка и керемиди на стари сгради в кв. "Капана". 

Трусът се е усетил и в София и Севлиево.

Възможни са вторични трусове, които също да бъдат усетени, твърдят от БАН.

Кметът на пловдивското село Стряма Васил Черпелийски обясни, че трусът е бил силен, но кратък. Той добави, че в селото няма разрушения, а хората говорели за счупени чаши, чинии и паднали предмети.