Земетресение с магнитуд 3,4 по скалата на Рихтер е регистрирано на територията на Черно море, край Шабла, съобщиха от Националния институт по Геофизика, Геодезия и География при БАН.

Земният трус е усетен в 13,37 ч. с епицентър на 18 км югоизточно от Шабла и на 67 км източно от Варна, с дълбочина 10 км, уточнява Европейският сеизмологичен център.  В Камен бряг е усетен съвсем леко с разтрисане на прозорци,  съобщи дежурният сеизмолог от БАН пред "Фокус".

През нощта трус с магнитуд 3,2 по скалата на Рихтер беше регистриран и в румънския сеизмичен район Вранча. Земетресението е регистрирано в 00,45 ч. местно (и българско) време на дълбочина 137 км. Най-близкият град до епицентъра му е Брашов - на 77 км, съобщава агенция Аджерпрес, като се позовава на Националния институт по геофизика.

Ново земетресение с магнитуд от 4,9 по скалата на Рихтер бе усетено и на територията на Албания в 11:52 часа местно време (12:52 часа българско време). Епицентърът е бил на 42 км западно от столицата Тирана и на 18 км северозападно от Дуръс, с дълбочина от 10 км под земната кора.

През последните два месеца бяха регистрирани редица трусове на Балканския полуостров като най-силен и унищожителен бе в Албания във вторник около 04.00 часа местно време с магнитуд 6,4,  който доведе до големи разрушения районите на Дуръс и Тирана. Броят на жертвите расте и вече достигна 40 души. Надеждите за откриване на оцелели под останките намаляват. През тази нощ в Дуръс бяха извадени шест тела. Спасителните и издирвателните операции са затруднени от непрекъснатите вторични трусове.