17-годишният младеж, който загина при опит за опасно селфи от покрива на недовършен хотел в Приморско, е практикувал екстремни спортове. Това потвърдиха от Апелативната прокуратура в Бургас пред bTV.

Изоставената висока сграда на брега на морето е привлякла двете момчета не само заради панорамните снимки, но и с рисковото й изкачване.

Според разследващите е възможно загиналият да се е залюлял за едно от железата, които преграждат част от шахтите и така да е пропаднал.

Снимка: bTV

Собственикът на сградата ще бъде задължен да я обезопаси и да ограничи достъпа в нея, коментираха от общината в Приморско.

"В този случай те са длъжни да ги обезопасят. Ще се търсят и конкретните нарушения в тази насока, ако това не е било сторено", заяви Йовита Григорова - зам.-апелативен прокурор.

Инцидентът стана в събота вечерта около 01:00 часа. Тийнейджърът, заедно със свой приятел, влязъл в строежа в събота вечерта около 01:00 часа.

Подобни каскади крият доста рискове, които младите и неподготвени хора не могат да оценят, коментираха инженерът и любител на екстремната фотография Кирил Трифонов и каскадьорът и преподавател в НСА Емил Видев пред Bulgaria ON AI.

Двамата бяха категорични, че дори тях ги е страх от екстремните селфита.

Според Трифонов целта на подобни снимки е младежите да впечатлят свои близки и приятели. Той сподели, че за да се правят такива каскади, трябва внимателно оценяване на рисковете, както и сериозна физическа и психическа подготовка.

"Подобни случаи има много преди социалните мрежи. Сега обаче хората се чувстват значими от лайкове. Те виждат, че друг събира повече от тях и искат да му подражават. Риск винаги има дори и при професионалистите. Той обаче трябва да бъде премерен. Често ми се е случвало да се откажа от даден трик, тъй като е много опасно", каза любителят-фотограф.

Хората решават да си правят екстремни снимки, за да проверят собственото си его, коментира Емил Видев. Според него често се стига до подобни инциденти, когато младежите видят нещо по телевизията или в социалните мрежи.

"Искал е да провери собственото си его или да впечатли свои близки и познати. Дали би направил това селфи, ако знае, че никой няма да го види? Хората виждат нещо на екрана и си мислят, че всеки може да го направи без да си дават сметка, че зад това стоят дълги години труд", обясни каскадьорът.

"Най-много ме е страх от хората, които казват, че не ги е страх от нищо", каза още той

"В последно време се заговори за адреналиновите деца и ако родителят види, че има такова дете вкъщи, може да развие неговата креативност с различни творчески занимания или заедно да търсят нови предизвикателства - да катерят върхове и ред други такива дейности, с които детето наистина да се чувства ценно и важно", коментира Ваня Чечева - психолог.

Тя съветва родителите да говорят с децата си и да им обясняват какви биха били последствията от подобни постъпки.