Загиналият при верижната катастрофа на магистрала "Струма" край Сандански е мъж от село Ново Делчево. Той се е опитал да спре идващите автомобили, но е бил прегазен от камион, съобщи кметът на село Дамяница Атанас Ангелов пред "Фокус". Мъжът е на 54 години и е работник в цех за дограма в Сандански.

12 са пострадалите, съобщи директорът на МВР-Благоевград старши комисар Николай Хаджиев. Той уточни, че те са настанени в болниците в Сандански, Петрич и Благоевград.

Сигналът за тежкия инцидент е подаден около 8 часа тази сутрин. По непотвърдена информация първо са се ударили микробус и лек автомобил, а след това в тях останалите превозни средства. 

Директорът на Спешния център в Благоевград д-р Красимир Михайлов каза, че на място са били изпратени над 10 екипа, предаде "Фокус". По думите му е поискана помощ и от Спешен център - Дупница. Той добави, че сред пострадалите има такива, които са в тежко състояние. По неофициална информация двама от ранените са с отрязани крайници.

Кметът на Дамяница каза още, че много жители на селото са били на мястото на инцидента, за да окажат помощ на екипите при ваденето на пострадалите. "Почти всеки жител на населеното място има свой роднина или познат, който е участвал в катастрофата и затова всички отидохме на място и оказваме помощ", допълни Атанас Ангелов.

Според директора на Регионална дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" - Благоевград инж. Георги Пармаков всички автомобили са обезопасени и няма опасност от пожари. Той допълни, че на място има 4 пожарни екипа от Благоевград, Петрич и Сандански.

Движението по АМ "Струма" в участъка между град Кресна и село Ново Делчево е затворено и в двете посоки, съобщиха от Областната дирекция на МВР - Благоевград. Шофьорите могат да използват алтернативен маршрут по главен път Е-79. На места има гъста мъгла, поради което полицията апелира за повишено внимание и шофиране със съобразена с пътните условия скорост. 

Магистралата е затворена и в двете посоки

Снимка: БНТ

Първоначално са се ударили лек автомобил и микробус

Снимка: Bulphoto

Двама от пострадалите са в тежко състояние

Снимка: БНТ

Причина за инцидента е гъста мъгла в района

Снимка: Bulphoto

10 екипа на Спешна помощ оказваха помощ на ранените

Снимка: БНТ