Язовир преля и наводни провадийското село Тутраканци. Девет къщи в покрайнините са евакуирани. Повечето от семействата са успели да съберат покъщнината си и домашните си животни и са преместени в по-високата част на селото, където водата не може да достигне. На мястото са изпратени спасителни екипи. Прокопава се канал между придошлата вода и близката река, който да поеме водите. По думите на областния управител на Варна Стоян Пасев причината за преливането на язовира не е единствено в проливните дъждове, а и във факта, че водоемът е частен и собствениците не изпускат регулярно водата. Няма данни за пострадали хора.

И Велико Търново се бори с водната стихия. Река Янтра излезе от коритото си в най-ниския участък от брега. Водата е стигнала до портите на историческата църква "Свети 40 мъченици" и има опасност да я залее. Нивото на реката се е повишило драстично тази нощ заради приливни вълни от балканските й притоци.

Още в 3 ч. тази сутрин кметът Даниел Панов е свикал група за реакции при бедствия и аварии, а служители на общината, полицията и пожарната, включително и на Гражданска защита са по критичните точки.

"Отстраняват се автомобилите от улиците в най-ниския великотърновски квартал "Асенов", за да започне поставянето на чували с пясък, които като диги да защитят имотите на хората, заяви кметът на Велико Търново Даниел Панов за БНР. "В момента сме под критичната точка на водата на река Янтра с един метър", добави още той.

Обилният дъжд е продължил около 12 часа в цялата Великотърновска област

Снимка: Булфото

Все още няма залети къщи, няма и пострадали хора. Вече е започнал и спад на водата на реката в село Пушево, в Килифарево и в квартал "Чолаковци.

Река Янтра излезе от коритото си

Снимка: Булфото

С пороите втори ден се бори и Пазарджик. Проливните дъждове наводниха улиците. Валежите са придружени с гръмотевици и вятър, а на места водата достига над 20 сантиметра. Шофьорите спряха превозните си средства, за да избегнат инциденти. 

Снимка: Булфото

Силна градушка се изсипа над преславското село Кочово. Ледените парчета са били с големина на орех. Преди десет дни подобна градушка унищожи голяма част от земеделската продукция в селото, а след днешните валежи пораженията са 100%.