Втори ден огнеборците се борят с горски пожар в иглолистна гора между пазарджишките села Калугерово и Лесичово, сигналът за който бе подаден вчера около 16 часа. На място работят 21 пожарникари и 6 горски служители.

Хеликоптер от 24-та авиобаза Крумово се включи в гасенето тази сутрин, съобщи  говорителят на полицията в Пазарджик Мирослав Стоянов.

По последни данни огънят е обхванал хиляда декара от 50-годишна борова гора. В гасенето му от вчера вечерта участват 40 горски служители с джипове, 30 пожарникари от Пазарджик и Панагюрище, очаква се да се включат и доброволните отряди. Гасенето се извършва само на ръка, тъй като в терена не може да влезе техника, уточни Стоянов.

По думите му няма опасност за близките села, тъй като пожарът се е изместил към по-високата част на гората. Той е върхов, което го прави и трудно гасим, добави Стоянов.

Тази сутрин на място е пристигнала тежка техника от две частни фирми, с които огнеборците ще направят просеки, за да се ограничи пожарът. Верижна машина на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" в София в момента също пътува към Пазарджик.

С общи усилия се надявам пожарът да бъде локализиран днес, с което да се даде възможност да се влезе вътре, за да се гасят огнищата, каза Мирослав Стоянов.

Огънят бушува във високите части на боровата гора и при наличието допълнително и на вятър, едно кратко раздухване на вятъра разгаря пожара в най-различни посоки и това го прави изключително труден за спиране.

В социалните мрежи се прави организация и доброволци да се включат гасенето на пожара.

Тепърва ще се води разследване за причините, най-вероятно са високите температури.